Každý, kdo si občas dělá müsli nebo ovesnou kaši, je musí znát. Tmavá semínka o velikosti asi 3mm, s kulatou prohloubeninou na jedné straně, jsou tvořena tuhou slupkou, vnitřek je světlé barvy. Protože prošla společně s ovsem vločkovacím strojem, jsou zploštělá. V některých baleních ovesných vloček je jich hodně, v některých nejsou skoro žádná.
Ale co jsou vlastně zač? Nejsou zdraví škodlivá? Z jaké plevelné rostliny, rostoucí zřejmě na polích spolu s obilím, pocházejí? Až to zjistím, napíšu to sem. :-)
19.11.2012
Píšu na všechny strany a zatím nikdo neví. Semena
koukolu jsou vroubkovaná a nepravidelná, semena
černé hořčice mají typickou chuť a liší se i tvarem (schází jim kulatá prohloubenina). Jeden kamarád přišel s dobrým nápadem: sehnat si oves nevločkovaný, vybrat dotyčná semena a vypěstovat z nich rostliny, které pak půjde snáze určit. Jdu do toho!
21.11.2012
Kamarádka Ivana Binková napsala, že to bude buď
Rozrazil břečťanolistý nebo
Svízel přítula. Díky! Spíš to vypadá na ten svízel! Ten je celý neškodný, dokonce se jeho upražená semena dají používat jako
náhražka kávy.
Potvrzeno odborníky: je to Svízel přítula